Ahad, November 30, 2008

ABANG MASUK KEM CUTI SEKOLAH

Lepas sarapan nasi lemak kami drive balik dari kampung...minggu ni balik sekejap sangat rasanya..tak sempat nak petik rambutan kat kebun ethan..Sampai kampung tengahari Sabtu...Pagi Ahad dah balik..Tak apalah..Insyaallah minggu depan balik lagi...raya haji kann..

Jam sebelas dah masuk pagar Masjid bt 14 tempat kem ibadah dan motivasi abang.Dalam jadual program tu jam 11 majlis penutupnya lepas tu makan dan bersurai lepas solat.Ehh..rupanya masa tu masih belum habis lagi slot LDK terakhir dia...jenuh jugalah tunggu ..sempat habiskan baca buku Travelog Dakwah

Abang masuk kem ni petang Jumaat,jadi dua malam tiga hari duduk kat mesjid..dia tak tau pun kami balik kampung masa dia duduk dalam kem tu...kalau dia tau sure dia tak nak masuk nak ikut balik kampung..Masa nak hantar ke masjid tu pun berpujuk bagai..abang kata dia malu lah,takut lah,tak ada kawan..Biasalah tu kan..tapi dah berpujuk-pujuk tu masuk lah juga dia..

Sebelum ni abang pernah ikut kem solat kat sekolah..dua malam juga tidur kat sekolah..nampak dia ok jer..boleh urus diri dan balik tu nampak adalah something yg berkesan dia bawa balik...jadi dengan rasa confident dan tawakkal pada Allah..hantar saja lah abang masuk walau pun sebenarnya masa daftar tu abang nyaris-nyaris tak diterima sebab TAK CUKUP UMUR..!kahkahkah..

Kami offer untuk budak 10 hingga 15 tahun.Anak puan baru 9 tahun ni..boleh ker bangun qiamullail ni..dua malam berturut-turut kena bangun jam 4 pagi..takut nangis pulak nanti..



Insyaallah Ustaz..dia dah pernah join kem macam ni sebelum ni..saya yakin dia BOLEH!
(ehek..mak dia yg lelebih sebenarnya..)

Alhamdulillah abang seronok masuk kem ni..dan masa balik tu dia kata kalau ada kem macam ni dia nak masuk lagi...hehehe..cayyalah..siap perkenalkan abang fasilitator dan kawan baik dia Yus Alif yang dia berkongsi sleeping bag..

Baru balik dari khemah ibadah katakan..Alhamdulillah dengar dia tazkirah adik kakak dia..kejap dia cerita kisah sahabat yang dia dengar Ustaz cerita,lepas tu tunjuk teknik tidur macam nabi,solat pun tak payah suruh....mudah-mudahan berkekalanlah hendaknya..bukan apa budak kekadang masa tengah hot macam tu lah...tengok nanti dah masuk seminggu...

11 ulasan:

dilaOHdila berkata...

alhamdulillah....
ini doa dari maknya jugak
abang dah mula serasi ngan keadaan ini. mudah2an abang lebih menyerasikan diri dalam program yang akan datang.........amin

kak
endi ramBUTTAn ney
kok ogak disuguhney TOH:-P

PINATBATE berkata...

DILA.
alahh..saja nak isi masa cuti dia..kalau tak dia jadi penunggu bertapa depan TV..
Rambutan tak sempat ambiklah..

HABIHA69 berkata...

salam Cikgu..wah cuti-cuti ni...program agama ustaz-ustaz laku betol lah yea..tapi anak-anak ustaz tu kat Kem mana lak nak kite hantar nih..anak-anak saye nih minat nak ke Kem Komando..Fenig kefala saya..Ka PinatB.

PINATBATE berkata...

HABIHA..
hari tu ada kem kepimpinan remaja style masuk hutan pasang khemah kat Hulu Langat tapi dah lepas dah...

en_me berkata...

anak me pong tengah kursus 'kem smart solat'..

manlaksam berkata...

Bagus tu...Pak Man setuju sangat lah tu!
Cuti tu cutilah juga, tapi biar kena caranya.

muor76 berkata...

Alhamdulillah... kene corak anak dari kecik.. bile dah keras kebatun susah sket nak bentok

PINATBATE berkata...

en_me..
elok tu..kadang-kadang mak ayah nasihat diorang buat tak endah saja..bila hantar kem cenggini naik semangat dia..


Pak Man..
Gitulah ..kita buatlah mana yang mampu..disamping berdoa minta Allah tetapkan hati anak-anak ni..


muor..
memang betul..lagi-lagi akhir zaman ni..kena pasak iman dalam hati anak kuat-kuat..kalau tak nanti..hanyut...Nauzubillah

aNIe berkata...

Alhamdulillah ada perubahan bila balik dari perkhemahan gitu...seronok tgk anak2 kecil pergi ke kem2 sedemikian...akak ni langsung tak dpt carikan untuk Farhan sebab sibuk bila cik abang tu ada...

KAMATO berkata...

moga abang akan menjadi anak yang soleh

PINATBATE berkata...

Kak Anie..
tak apa..cuti panjang lagi..

KMAMATO..
Amin..mudah-mudahan begitu.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin