Isnin, Oktober 31, 2011

RESEPI NASI MANDY AYAM

Kepada reader yg tanya resepi nasi mandy yg kakpinat letak gambarnya kat entry sebelum ni ..ini resepinya kakpinat share..;) Sejujurnya..adik kakpinat yg masak nasi ni kat rumah emak ..Dia terror sikit bab masak ni..berbanding kakak dia .Lagipun masa tu kakpinat belum mandi pagi ..mana boleh nak masak nasi mandi kalau chefnya pun belum mandi kan..nanti ayam bertukar bau kambenggg siapa susah..? ekekeke..ok..merepek tak perlu bayar

Seriously, taklah susah sangat kalau kita biasa masak nasi ayam atau nasi minyak,lebih kurang macam tu jugalah lah cara masaknya...Bahan pun main agak-agak jer tak adalah pakai timbang sukat bagai.

Kakpinat pun tanya kat Pakcik Google yang bijak bestari tu jer.Ada pelbagai resepi tapi yg ni kira simple lah..Yg paling special boleh  letak loban sejenis bhn masakan Arab yg rupa mcm kemenyan tu, safron @ za'faron yg mahal utk warna dan arang yg dibakar ditengah nasi utk hasilkan bau wangi.Lebih syahdu kalau kalau ayam atau kambingnya dimasak sekali dalam nasi ..makan sambil pejam-pejam mata..nikmat !..:)

OK start..
Mula-mula tumis bwg putih dan bawang besar yg dipotong dadu dgn minyak sapi,masukkan  bunga lawang,kayu manis,cengkih,buah pelaga dan daun salam..dah garing masukkan beras basmathi.Basuh dan toskanlah dulu beras tu. Guna air rebusan ayam utk masak nasi..perisakan dgn garam..letak saffron utk warna kuning ..kami letak kunyit jer..dan carrot parut sikit kasi meriah itu nasi...dah masak,masukkan gajus yg digoreng garing..

Ayam yg dah direbus separuh masak tu perap dgn serbuk rempah beriani,serbuk ketumbar,serbuk jintan,garam,kunyit,..pastu bakar ayam dalam alumunium foil. Alas foil tu dulu dgn bawang besar dan lemon potong(lagi banyak bawang lagi sedap) baru letak ayam atasnya.Bungkus foil..bakar..;)

Jangan lupa tinggalkan air rebusan ayam sikit buat sup utk kuah dia,buatlah salad sayur dan sambal tomato style arab tu.Just kisar tomato dgn cili besar dan garam.Jgn letak air masa blend tomato tu..;)

Dah siap! kalau tak nak guna minyak sapi boleh pakai minyak zaitun,mentega atau minyak masak biasa.Asal jangan tuang minyak petrol sudahlah. Beras tu pun kalau tak ada beras basmathi pakai beras bashidup cap rambutan ke,beras Bernas pilihan ramai pun tak kisah..


Renung-renungkan dan selamat beramal!

7 ulasan:

atuk berkata...

Assalamualaikum Cikgu Pinat

lain kali tak payah pergi Makkah..
pergi rumah cikgu ajer nak dapatkan nasi mandy...he he

Wassalam

PINATBATE berkata...

Atuk Rozali,
serupa tapi tak sama.....

Uncle berkata...

Salam Pinat.
Baru baca resepi dah rasa sedapnya...apalagi kalau memang merasa....well done!

PINATBATE berkata...

Uncle,
hahaha!..uncle ni bikin malu sama gue saja ..

KAMATO berkata...

huh, telan air liur baca entry ni....

zouk saffron berkata...

Salam, Saffron Poshali yang ditempah baru sahaja tiba dari Iran minggu ini,original dan gred A,menghasilkan air warna kuning(hati2 memilih saffron kerana banyak yang palsu menggunakan warna tambahan). Kami order dari syarikat Zargol Saffron,fresh dari ladang.Untuk tempahan, sila hubungi saya di www.facebook.com/zouksaffron atau email binaminda@gmail.com.atau call 014-6245 445 Cepat!sementara stok masih ada!

zouk saffron berkata...

Salam, Saffron Poshali yang ditempah baru sahaja tiba dari Iran minggu ini,original dan gred A,menghasilkan air warna kuning(hati2 memilih saffron kerana banyak yang palsu menggunakan warna tambahan). Kami order dari syarikat Zargol Saffron,fresh dari ladang.Untuk tempahan, sila hubungi saya di www.facebook.com/zouksaffron atau email binaminda@gmail.com.atau call 014-6245 445 Cepat!sementara stok masih ada!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin