Khamis, Januari 22, 2009

UJIAN KECIL DAN MISI NASI SEJUK

Kadang-kadang Allah uji kita dengan nikmat...kadang-kadang dengan kesusahan.

Jangan lah Kau uji aku dengan ujian besar yang tak tertanggung oleh ku Ya Allah..


Waktu Allah limpahkan nikmat air turun dari langit mencurah-curah ..sampaikan baju kat ampaian lembap tak mahu kering-kering,macam-macam bunyi merungut..

Sekarang tanpa sebarang notis, tetiba kepala paip tak keluarkan air setitikpun..sedang baju kotor bergumpal-gumpal melimpah keluar dari bakul. Pinggan, mangkuk,periuk, sudu, garpu tak muat sinki saiz mega..uwwaarrhhh..padanlah muka aku! tinggal jer lah dulu..

Cadang malam ni nak hias kotak Tabung Kemanusiaan Palestine dengan gambar-gambar Palestinian...esok pagi nak buat kutipan selepas bacaan Yasin pagi Jumaat.Kotak dah siap balut cantik, gambar pun dah download semua siap gunting...alih-alih GAM tak dakkk.....nak tampal dengan air liur tak mau melekat lah pulak! .

Macamana lah boleh tak ingat ... semalam budak-budak gunting kertas buat kerja Pendidikan Seni habis kering sebotol besar gam ..secalit pun tinggal..Adoi lah...ujian lagi!

Mujur lah teringat baki nasi sejuk dalam periuk...tenyeh-tenyeh nasi tu..melekat lah jugak gambar-gambar tu kat kotak..Yes! misi berjaya!..bukan orang tau pun..melainkan sesiapa yang baca blog ni..huhuhu..

Minta-minta selamat lah kotak tu..takut tengah malam CIK TI bawa lari pulak...:)


***********************************************

Semalam hari Rabu
Esok hari Jumaat
Semalam hari gembira
Esok tak tau apa cerita..
Hari ini demam

7 ulasan:

dilaOHdila berkata...

kak ping meriang ke?
samO lah den
den somput laie

Hanim berkata...

Kak Pinat...weekend almost here...makan ubat..and put your feet up (mission impossible tak?)

tchersally berkata...

Btol..btol..ujian comes in many forms..yg kaya raya, jutawan, hartawa, dermawan even yg sawan pun sbnrnya tgh d uji..sabarrrr je lahhh..

keh..keh..klakar la Pinat nih..at d same time creative!!bole plak teringat nasi sejuk tuh..errrr..nasi tu blom basi kan ???

JahRera berkata...

makan ubat, take care.

silversarina berkata...

Dulu akak suka tonton siri Mac Gyver , dia pandai guna apa saja yang pada dia untuk selesaikan masalah, so kira Pinat macam Mac Gyver lah., nasi pun boleh dibuat ganti gam, bagus cepat idea tu datang.

semoga segera sembuh !!

akudimar berkata...

syafaqillah kak pinat.
ngombey wedang jarang seng okeh yo kak.
wedang legi karo wedang adem diharam key gawe sementoro.

akudimar berkata...

tapi kerana nasik sejuk tu lah , InsyaAllah dapat membantu warga Palestin...anak-anak yatim lan balu para suhadak Palestin.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin