Selasa, Julai 06, 2010

HOMEMADE SHUSHI

Sabar jer lah ..tetiba makcik jawa nak jadi Jepun pulak..
Pagi ni kita buat shushi ..pakai beras Jepun yer puan-puan..cap mulut menganga..kalau makan hari-hari sah boleh ikut masuk pertandingan sumo..


Sebenarnya dulu ada beli buluh yg diguna utk menggulung,tapi simpan punya simpan sampai tak tau simpan kat mana..tapi gulung pakai alamunium foil ni pun ok gak..just nak bagi gulung ketat jer nasi tu..senang jer..kasi gulung sama dia....brrrr..

tadaa...!!

Semangat betul budak-budak sarapan..siap bungkus bento sendiri..lain kali boleh buat lagi,letak isi memacam pulak..

22 ulasan:

kak su berkata...

Salam Pinatbate

Alhamdulillah rezeki dari Allah kan.

Dah mula mengajarkan???

Rajin ibu ke dapur ye...

Wslm

Pak Man laksam berkata...

Wah....pandai Pinat! betul-betul nampak macam yang orang Jepun masak.

kucingorengemok berkata...

akaaakkkk! pinggan kita serupa!

Hajah Zainab bt Abdullah berkata...

salam pinat,

anak2 kak nab suka buat nih...tapi kami kat kuantan tak jumpa beras camtuh...hentam guna beras wangi siam mari!

Kak Sidah berkata...

salam pinat,

anak akak suka makan sushi tapi akak tak pandai buat..ni boleh la cuba..terima kasih berkongsi resepi

bna berkata...

wahh.. skali tgk macam lemang pon ade.. kang raye boleh ah mak pinat hidang shushi.. ;D

kak su berkata...

Salam Pinatbate

Just nak kata...betul kata cikgu Sonata ari nii comment ada problem .Actually akak 1st tau...tapi ngapa tak da yer???? Komen akak tadi...

"Dah start ngajar ke belum??? Untung anak2 mak rajin buat bekal..." Lebihkurangla camtu la bunyinya daya ingatan lupa lak.

Wslm

PINATBATE berkata...

kaksu
rajin ikut angin..

PINATBATE berkata...

Pakman..
haha! Jepun gelak agaknya tengok shushi versi makcik jawa..
Jepun letak cuka apa ntah dekat nasi tu..saya letak garam dan gula sikit buat rasa kat nasi..

PINATBATE berkata...

KOG..
akak dah lamaaa perasan...:D

PINATBATE berkata...

KakNab..
Hentam sajalah..beras Siam pun boleh ..lagi wangi..hehe

PINATBATE berkata...

Kak sidah..
boleh letak macam-macam isi ikut suka..senang jer kan..

PINATBATE berkata...

Bna..
erkk..Bna makan shushi gak ker ? ingat makan spaghetti dgn burger MD jer ..kalau nak boleh jer..tak payah buat lemang+rendanglah raya tahun ni..senang tu

PINATBATE berkata...

Kaksu..
Memang pagi tadi kotak komen ada problem..tak boleh masuk..

1ondoncalling berkata...

Saya pun bikin sushi sendiri kadang kala.
Tapi caraku lebih senang, tak payah pakai nori.
Pernah makan Chirashizushi tak?
Saya letak ikan dan timun saja. :)

PINATBATE berkata...

1ondoncalling..
Saya tak pernah guna chirazishushi..
Bila awak buat shushi nanti boleh tunjukkan caranya dalam blog?

kak Erna berkata...

pinat..tak pernah umor akak makan sushi ni..apa isi tengah nya tu..ye,,

Uncle berkata...

well done. sangat menyelerakan!

PINATBATE berkata...

kak Erna..
isinya saya letak crab stick dengan telur dadar ..nak letak timun,anak-anak tak mau..kalau tak lagi best..krap krup nyumm..nyumm..:D

PINATBATE berkata...

uncle..
alamak uncle..malu lah dgn aunty..
(> <)

dilaOHdila berkata...

wah kak pint....idea menarek
bestnya shuntekkkkkkkk

equals D berkata...

makpinat tau x makpinat ni cool ?
hahaha sukaaaa.
hari tu pun memg nak beli beras yg tu. tp mama tak kasi.
nanti nak beli senyap2. haha.
MAKPINAT COOL !

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin