Isnin, Mac 16, 2009

SAMBAL TAUN KULIT LEMBU

Entry ini untuk menjawab pertanyaan TUAN ADIE yang jauh nun di Langkawi..



mula-mula kulit lembu yg dah di jemur kering beberapa lama, di bakar dan kikis bulunya kemudian di rendam..
bila dah lembut,bersihkan sekali lagi ..lepas tu potong/gunting kecil..

Rebus pula kulit yg dah berpotong supaya empuk..kalau tak nanti liat macam makan tayar pula..

selepas direbus baru lah dimasak ikut resepi kegemaran masing-masing..selain di tumis pedas biasanya kami buat sambal taun iaitu campuran cili api,lengkuas,bawang,asam,ikan bilis,belacan,santan,guladan garam...
Ok..ni sambal taun yg dah siap masak ..lebih kurang macam masak lemak cili api lah..cuma santannya putih dan cili tu sebijik-sebijik tak ditumbuk..sedap kalau makan dengan daun ubi atau meranti yg dicelur..

harap dapat menjawab pertanyaan Abang Adie kita ..: D

13 ulasan:

cikgu jawe berkata...

n3 kulit lembu pernah aku tulis kt dlm blog aku. mmg sedap kenyal2 lemak gitu.

skrg mudah nk cari. kt pasar mlm ada jual yg mentah.

PINATBATE berkata...

CJ..
Yup,
kakpinat pun beli yg dah siap bersih dan rebus kat pasar Tg Karang tapi harga dah mahal sekarang..1/2 kg RM 7.00..bulan puasa banyak juga sambal taun kulit lembu kat pasar Ramadan..tapi kalau setakat dua ringgit dapat seciput jer lah...

en_me berkata...

usus lembu yg lembut pong me tak makannns one uoolsss.. uhuhu

PINATBATE berkata...

usus lembu?
yg tu pun I tak pernah makan juga..

m e E n berkata...

Pernah dengar kulit lembu ni.
Biasenye diorg bakar untuk
senang kikis bulu-bulunye.

Pastu bole masak n makan.
Ade yg buat rencah dlm
masakan.

silversarina berkata...

Baru ni tau kulit lembu pun boleh dibuat lauk, ok ke rasanya , taktaulah akak boleh makan ke tak sebab tak pernah tengok dan rasa.

PINATBATE berkata...

meEn,
ya betul!

KakIna,
Rasanya macam gabungan perut lembu dan sotong rendam ..kenyal dan slurrpp...

m e E n berkata...

baru tanye mak saye td.

kt Melake panggil "Jangat".

tak pasti spelling die betol ke tak

PINATBATE berkata...

wow!
jangat yer..kami panggil kulit jer..
org Melaka dimasak macamana agaknya yer..

adie-ishmael berkata...

Terima Kasih Pinat...N3 yang sangat menarik...abang bagi 5* kat Pinat...hehehe. Kat Kedah ni ada masakan kulit lembut yang dibuat gulai...biasanya dimasak oleh orang-orang Acheh terutama yang tinggal di daerah Yan...Tq Pinat... nanti buat N3 yg best2 mcm ni lagi ya...

m e E n berkata...

insya Allah
saye akan cube dapatkan
resipi n post enty nanti!

dilaOHdila berkata...

waduh kak
sambal taun YO
iki pebret ku ki kak
nangdi nek tuku belulang kuwi

PINATBATE berkata...

Dila..
kat Tanjung Karang ada jual kat market bahagian daging,tanya jer...kadang kat pasar ptg Ahad pun ada..dah siap rebus,balik tinggal masak jer..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin