Rabu, Februari 25, 2009

BUANG DURI YG MENUSUK HATI

Balik kampung hujung minggu Izzah tengok orang memancing di Pantai Bt 23.

Damai jer tengok suasana begini....jiwa yang kacau pun jadi tenang.


Sengaja letak gambar masa balik kampung ni sebab sejak akhir-akhir ni rasa serabut jer kepala..bukan sebab banyak sangat kerja pun..maklum lah PA yg dedikasi dah ambil alih sebahagian kerja..ahaks..cuma dalam hati ada rasa terkilan dengan sikap seseorang kat kebun tempat cari rezeki tu..errmm..susahnya nak ikhlaskan hati ini dan jadi org yang sentiasa berbaik sangka dengan orang lain..Ya Allah tolonglah hambaMu ini..

Rasanya dlm keadaan stress begini jalan yg terbaik ialah BERTENANG kerana bertenang lebih baik dari tertekan..macam kata pakar motivasi kat radio pagi-pagi tu..Sebaik-baik cara untuk menangani stress adalah dengan bertenang. Sebab, dengan bertenang, minda dapat bekerja dengan lebih baik dan lebih efektif.

Bila stress, fikiran menjadi buntu, bingung dan keliru. Kita takkan tahu apa yang perlu di lakukan.Kesannya, kita akan cenderung melakukan kesilapan, lebih teruk lagi, melakukan kesalahan yang mungkin jadi kekesalan seumur hidup.

Macamana nak bertenang?

1.Muhasabah diri.

Rasa tertekan berpunca dari perasaan marah dalam diri, ada something yang kita tak puas hati, maybe sebab sikap seseorang, ucapan atau kata-kata yg lahir atau situasi di tempat kerja yang membuat kita geram sendiri.

2. Perbanyakkan istighfar dan maafkan orang lain.

Minta ampun pada Allah,maafkan orang yg menyakitkan hati dan memaafkan diri sendiri dapat membuang rasa marah, selepas tu membuang rasa tertekan, membuat kita ‘immune’ dari stress.

Memang payah melakukannya..tapi bila kita berazam dan mohon kekuatan dari Allah,insyaallah semua kepayahan akan hilang.

Terima kasih k kakYani yg memberi semangat pagi tadi..kakYani memang cool!

"Hidup lebih lancar bila kita tenang, relaks, be in control.Kita berhak menentukan apa yg kita mahu dalam hidup kita.. pilihlah untuk hidup bahagia dan berlapang jiwa..tiada guna memilih untuk derita atau kecewa..berdirilah dengan kekuatan sendiri dan biar sahaja kepedihan berlalu bersama putaran masa..."

13 ulasan:

aNIe berkata...

Salam pinatbate...

Untuk rasa tenang...kita mestilah membersihkan hati dari perasaan marah...iri...dendam...memohon maaf dan memaafkan...

Insyaallah...hati akan tenang...

m e E n berkata...

Cekgu.

Saye gune care immune dari stress.
happy go luckykan diri.

betol ckp aNIe kt atas tu.
buang rase marah, iri & dendam tu.

Kemarahan bukan jalan penyelesaian.
Tak salah memohon maaf n memaafkan.

Saye bukan nk mengajar cekgu.
Ni pendpat sy & ape yg saye buat.

=)

Tanpa Nama berkata...

ok pinat

su berkata...

salam...

akudimar berkata...

kak pinat,
aku respek kak pinat la sbb amik sume perkara jadik positif.

nampaknya aku sejiwa ngan kak pinat.kalo ada masalah gi tenangkan hati tengok ayor laut atau sungai, rasa lega siyot.

macam masalah kak pinat, gua pun gitu gak, sebagai orang baru byk keja ditimbunkan kat gua, gua pun perasan ada org yang tak senang dengan gua.abis dorang tanak wat keja, bila bos kasik kat gua, gua wat elok2 dorang dengki n perleceh kat gua, huhuhu...gua dengar sendrik plak tu. sori la kak pinat, reply kadik cam luahan hati lak....ok...agi idop agi ngelaban...chowww...

PINATBATE berkata...

kakAnie...
Terima kasih..saya hargai nasihat kak Annie..


meEn....
Thanks..
terima kasih juga perkenalkan diri yg misteri selama ini..hehe..


Su...
Wellcome to the club!


Dimar..
hidup kita terlalu singkat untuk selalu memikirkan perkara yg menyesakkan jiwa..

Mari makan kuih keria..
Hidup biar selalu ceria..

tchersally berkata...

Pinat,
n3 yg sgt berguna...meninggalkan kesan d sanubari..elok la kan kita saling mengingati..

HABIHA69 berkata...

Salam Cikgu Pinat B ittew...mmg. lah ketenangan kita kena cari ia tak akan datang dengan sendiri...rasanya itulah lumrah hidup masakini kan Cikgu...penuh dengan stress...

Nih bt 23 Kat BM ker Cikgu?kalau yer..itulah tempatnya kami selalu makan-makan satay.. kat kedai paling ujung sekali....

PINATBATE berkata...

Tchersally..
saling ingat mengingat...


HABIHA..
yer..kat BM ustaz..kedai hujung yg famous dgn sate dan mee udang tu kan..

muor76 berkata...

ikan duri? ikan duri sedap masak ape yerk? asam pedas yerk? tu pantai mane yerk?

aku kalo nak bertenang.. aku tengok koleksi stem, duit lame, baju bundle, vespa.. memain ngan anak, tengok ikan..leh lupe masaalah...

PINATBATE berkata...

muor..
tak tau pulak ikan tu sedap masak apa..tak pernah makan,tengok orang mancing jer..
Pantai tu kat Sg Nibung,Sekinchan..

Gadis.. berkata...

betul kata orang banyak yang kite boleh belajar dari baca blog nie, hem,,thanks atas tips mcm mana nak bertenang...
kalau senang-senag kunjungila blog saya..:-)

PINATBATE berkata...

Gadis..
Terima kasih juga kerana berkunjung ke sini..Happy blogging..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin