Selasa, Ogos 25, 2009

LABBAIKALLAHUMMALABBAIK..

Menjadi kelaziman bagi sesiapa saja yang pernah menjejakkan kaki ke tanah suci Makkah akan sentiasa merindui dan mengenang saat-saat manis sewaktu di sana.
Selepas lebih sepuluh tahun meninggalkan kota suci itu hati ini seakan meronta-ronta untuk kembali ke sana. Bila kah agaknya jemputan itu akan tiba lagi..Permudahkanlah Ya Allah..

Ada masanya terbit rasa cemburu dan iri hati pada sahabat saya AZLIE di Makkah..Nikmat Allah yg melimpah ruah membolehkan Cik Li dapat bermunajat di hadapan multazam dan berbuka puasa di depan Baitullah setiap hari .Subhanallah!

Alhamdulillah, kini terubat juga kerinduan itu bila dapat memandang kaabah di depan mata dan ambil gambar kaabah dari atas bumbung Masjidilharam macam yang Cik Lie selalu buat tu. Jangan terkejut CikLie..Kakpinat pun sekarang dah pandai ambil gambar dari atas bumbung tau..sorok camera dalam telekung,selamatlah dari kena sergah polis yg jaga pintu masuk tu tadi..

Cuaca agak panas tengahari ni.. jadi tak ramai jemaah yang tawaf....err..tak ada pun..
Kelihatan jemaah mulai beramai-ramai menghampiri kaabah .. nampak tak tu, mutawif memandu jemaah dari Malaysia melakukan tawaf. Cuaca panas tidak menjadi halangan bagi mereka.

Semakin lama semakin ramai ..berpusu-pusu mereka tawaf dan saie selepas itu...Alhamdulillah..

Demonstrasi memakai kain ihram di depan kaabah berhampiran zam-zam..ehh silap, berhampiran paip depan bengkel kemahiran hidup.

Sekian laporan dari depan kaabah sempena program simulasi Haji tingkatan 5.

19 ulasan:

UnCLe pEt.. berkata...

brtuah kn cik lie..
agk2 bile le plk turn sy nk g sane..

silversarina berkata...

Pandai buat gimik ye .... apapun memang rasa rindu pada Mekah dan melihat kaabah dan beribadat di depan rumah Allah . Insyaallah kita akan kembali ke sana lagi.

Imran Paris berkata...

eh...HEBAT betullah perancangan sekolah ni...untung, kami dulu kat sekolah mana ada bebenda ni semua. Byk party dan talentime je...hehehe. Kak Pinat mengajar gak ke? Kat mana? Kita ni kiranya 1 kementerian, saya ni ditmptkan di UNESCO tp post di KPM. Akak....bg resepi pasta cheese tu bole ke? Thanks, slmt berbuka puasa

Halijah Hamzah berkata...

pinat... kak 'termiss' lah sesi ni..insyallah next yee buat lagi program ni.....

tchersally berkata...

ada lucu..ada serious..itulah dia blogger bernama Pinat!

cikgu zainab berkata...

suspens! akak ingat pinat gi umrah tadi...
bagus sek buat demo cam gini, bdk2 lebih mudah faham.

MiSs ZaH berkata...

bace cite akk nie..
teringat zah g kursus haji...
mmg best...
g wat haji nie seronok sgt..
lain daripada lain...
suasana dia...
tp dugaan tu mesti ada la..
heheheee...

kucingorengemok berkata...

wah, sampai macam ni sekali sekarang ye, zaman kita dulu takde pun... bagus la, lagi senang faham :)

pinatbate berkata...

salam,terima kasih..
maaf tak dpt balas komen panjang-panjang sekarang,tgh holiday kat kampung..selamat meneruskan ibadah puasa utk semua.

Ayohwang berkata...

Teringing rasenye nok gi sane.....

PINATBATE berkata...

UnclePet..
Insyaallah..akan sampai masanya tu nanti..yang penting niat dalam hati dan terus berusaha..mudah-mudahan dipermudahkan Allah..

PINATBATE berkata...

KakRina..
hehehe..tetiba rasa mcm Helmi gimmick pulak..Insyallah Allah mendengar doa-doa kita di bulan barakah ini.

PINATBATE berkata...

Imran Paris..
En.Imran pasta cheese tu senang jer..masak pasta mcm biasa lps tu tuang kuah putih dan gaul..tabur mozarella cheese sblm bakar.
Nak buat kuah putih tu pulak,panaskan butter dan goreng 2 sudu besar tpg gandum sampai color brown..tuang susu segar dan cream cheese..masukkan herbs ikut suka selalu kakpinat masuk daun bay,oregano dan lada hitam. Jgn lupa garam sikit..

kakpinat mengajar kat Cheras..

PINATBATE berkata...

Kak Jah..
next year? tu kena tanya ......

PINATBATE berkata...

tchersally..
hahah...pengsan...!

PINATBATE berkata...

KN..
Harapan kami supaya selain mudah faham utk jawab SPM, murid juga menanam cita-cita menunaikan kewajipan haji sedari usia muda...Ini semua usaha guru-guru dgn kerjasama Tabung Haji..

PINATBATE berkata...

Zah..
selagi kita hidup selagi itu kita diuji..

PINATBATE berkata...

KOG..
memang betul,murid-murid cepat faham dan bersemangat! Alhamdulillah..

PINATBATE berkata...

Ayohwang..
Pok teringing nok gi maner..?
nok gi kaabah hok cokkoh depang tapak perhimpunang sekoloh ambo ker...? Hok tu tak payah pun tak perr...haha!
Jangang maroh Pok..gurau jer..
saya doakan mudah-mudahan suatu hari nanti Pok akan sampai ke Makkah ..Insyaallah..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin