Ahad, Oktober 12, 2008

BARAAN

*Baraan ialah istilah jawa untuk berjalan/ziarah beramai-ramai dalam kumpulan pada hari raya.

Kakak bagitahu geng kumpulan kompang dan marhaban dia nak datang baraan lepas isyak....40 orang semua ahlinya lelaki dan perempuah..huh? 40 orang??..erkk..ramai tu!!

Geng kompang marhaban ni terdiri daripada remaja 10-17 tahun kat kawasan rumah kami ni. Aktiviti ni dah dibuat sejak beberapa tahun tapi sebab kakak baru join ahli awal tahun hari tu..inilah kali pertama diorang datang....

Masalahnya pagi tu kena pergi kebun !!..balik tengahari berkejar masuk dapur..tung tang tung tang..bersilat ..mujur Hannah tak banyak ragam. kejap-kejap asyik tengok jam jer takut tak sempat masak..

Buat serba sikit..mee kari, nasi impit, pulut kuning, rendang daging, ayam masak kacang...rojak buah..Elok siap ajer terus hidang...elok hidang jer,diorang dah sampai depan pagar.!! alamakk...kata lepas isyak, rupanya lepas maghrib..!! Alhamdulillah..

Mula-mula sampai diorang berselawat marhaban dulu..meriahnya..:) rasa macam kat kampung..sebenarnya tak lah ramai sangat yang datang baraan ni..ramai ahli yang tak join sebab nak ambik periksa PMR Isnin ni dan ada juga yang balik kampung....

Nampak sangat rumah ku kiut..:) tersepit Kak Ana aka cikgu kompang marhaban kat belakang sofa..kesiannya..


Lepas tu baca doa ..Doa dibaca oleh Abang Long anak Wak Rahiman merangkap ketua kumpulan. Abang Long ni memang sajak jadi ketua..badan besar padahal baru tingkatan satu!


Mamat baju purple ni satu-satunya insan yang puji ..Mee kari makcik powerlah...huhuhu..baeek punya puji..boleh buat menantu ni :)

Jumlah kehadiran 25 orang jer berdasarkan duit raya sorang singgit yang dihulur..ekekeke..
kudukut punya makcik..

7 ulasan:

Hanim berkata...

Best ya kat sana ada lagi bebudak yang rajin join macam ni..Alhamdulillah, dari merewang tak tentu arah..

PINATBATE berkata...

HANIM..
Syukur..yang penting kena buat aktiviti/program utk mereka..ibubapa pun kena ambil tahu aktiviti anak ..kalau tak, tu yg jadi merewang tak ada haluan tu..

dilaOHdila berkata...

salam kak....
OOOh kat sini pun still ada baraan jugak erk, bagus tu. Kat sini kok tak ader erk...
Waduh boleh jadi menantu erk. Ishh ni nak kene try makan mee curry ni. rumahnya shuntek. Besor tu kak. Patuk si Hannah x nampak

muor76 berkata...

yg tak memuji tu bukannye ape.. khusyuk makan dan tak dpt menghilangkan ingatan pade mee kari tu sampai terlupe kate-kate yg indah... kekekekek

cikgu jawe berkata...

seronoknya baraan marhaban. kt kampung aku kt meru nih dh tadek baraan marhaban lagi. kalau beraya pun sesama adik beradik aja.

wah!. cekap memasak eh. 6 menu sekali masak. hehe

PINATBATE berkata...

DILA..

cit Dila ni..shuntek kebende...rumahku sempoi tak macam rumah orang lain...ala-ala surau jer..Hannah masa tu tidur depan tv, orang riuh rendah pun tak sedar...




MUOR...

hahaha...yer lah tu...

mee curry tu tak power mana pun.. saja mamat purple tu nak kasi kembang my lobang idung agaknya..


CJ..

alah..ape ada hal 6 menu tu...ramai yang kena kerahan tenaga ..kakak kena potong buah buat rojak,abang kupas bawang halia,Izzah kena jaga adik, bapak diorang pun terlibat jugak ku suruh potong daging,potong ayam...kira semua modal insan ku guna pakai lah...

dimar berkata...

wah...gede ajange kak pinat yo...
wareg la kalok baraan umah kak pinat.
nengok mee kari tu pun udah ngiler kok...slurrrppp...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin