Sabtu, Januari 30, 2010

EMERGENCY CAKE

Emergency betul..!

Apa punya kecohlah petang tadi..dah pukul tujuh malam budak-budak ni sibuk minta buat kek. abang nak kek coklat, Izzah nak kek carrot..sebenarnya dalam hati mak dia nak try kek oren..
Akhirnya kami lat tali lat tamplung dah Izzah menang..fine. bahan-bahan tak berapa cukup tapi bolehlah...pakai resepi yg biasa buat

1 cup oil
( sepatutnya pakai corn oil tapi belasah minyak masak cap saji jer..)
1 cup brown sugar
3 eggs
1 1/2 cup self raising flour
1 ts bicarconate sugar

2 ts cinnamon
2 large carrots,grated

3/4 cup chooped walnuts
( tak ada stock walnut, tuang jer almond baki buat coklat ..)


"mak buat lepas solat maghrib yer.."

"tak mo...tak mo.. mak buat sekarang jugak.."

"dah petang sangat ni..kejap lagi nak maghrib.."

"alaa...nanti lepas maghrib mak suruh ngaji pulak..abis tu..bila nak buat..?"

" yer lah..yer lah.."

tak sampai hati pulak rasanya..lagi pun memang dah lama tak bakar kek untuk budak-budak ni..apalagi,huru-haralah dapur tu dibuatnya..seorang nak tolong parut carrot, sorang nak tolong pukul telur..masa masukkan dalam oven berebut-rebut nak tolong..elok masuk oven jer, azan..Alhamdulillah.

Sepanjang masa solat dan mengaji tu memang rumah berbau wangi jer..nampak muka gelisah budak berdua tu..mana taknya..harum cinnamon menusuk hidung..kesian kan..hahaha..! sure solat tak khusyuk punya la tu..;D

Ni baru keluarkan dari oven..cepat-cepat snap gambar..kalau tunggu sejuk, potong dan posing ..nampak gayanya tak sempat kot..hahaha..!


8 ulasan:

dilaOHdila berkata...

patut lah acik dilla ada baw kek...
rupanya emak buat erk Izzah, cedapnya

PINATBATE berkata...

Dila..
kek 'huru-hara di ambang senja' namanya..mujurlah elok jadinya ..dah habis licin pun pagi ni..giliran si Abg pulak minta tunaikan kek coklat dia..huhu..

aNIe berkata...

Pinatbate...nampak cantik kek tu...akak dah lama nak buat tak buat2 jugak...sebab oven ni tak berapa nak buat akak teruja lah nak buat kek...nak kena beli oven baru nanti

Uncle berkata...

Emergency yang buat sedap tu! Heh3...

tunbegia berkata...

sungguh sedap kek emergency,

salamm,

PINATBATE berkata...

kak anie..
malam ni giliran kek coklat si Abang pulak..saya tak sabar nak buat kek oren sbnrnya..asben pulak hint nak suruh buat kek marble..kalau tengah mabuk kek rasa macam-macam nak buat..

PINATBATE berkata...

Uncle..
bebudak ni kalau tengah teringin tu..semua sedap !;D


tunbegia..
memang sedap..siapa lagi nak puji kan..;p

花生豆花Alex berkata...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin