Isnin, Mac 31, 2008

CITA-CITA

Pagi ni dah dapat barang di order hari tu,harap dapat dimanfaatkan lah...kalau tak sia-sia jer beli..


Petang ni berangan nak buat apam pisang ...siap paste resepi dari blog Mat Gebu...

Bahan-Bahannya (resipi asal boleh rujuk disini) :-)
1 cawan tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
2 biji telur gred A
100 ml minyak jagung (atau mentega cair)
1/4 cawan gula (mat guna gula perang)
4 biji pisang emas, sederhana besar*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
Secubit garam*(*disatukan dan lecek hingga halus)

Cara membuatnya :-)
  1. Pukul minyak, gula dan telur hingga sebati menggunakan whisk. Masukkan pisang lecek, gaul rata. Masukkan pula tepung, kacau hingga sebati. Ketepikan.
  2. Panaskan kukusan, sediakan acuan kegemaran (mat guna acuan kecil2), sapu dengan sedikit minyak pada acuan, panaskan 2 minit. Tuang adunan apam 3/4 penuh dan kukus 12 - 15 minit. Buat hingga siap.
  3. Keluarkan dan boleh dihidang bersama kelapa parut atau begitu sahaja. Balut tutup kukus dengan kitchen towel untuk mengelakkan air menitis atas apam..
PILU seribu kali pilu...telur yang dipecahkan semua TEMBELANG...huwaa.....benci betul...beli satu sarang kat Econsave ingatkan nak save ...rupanya telur dah lama....huh
akhirnya pisang tu jadi cekodok jer...

4 ulasan:

Ct berkata...

hamboi3x.... dah beli BM yaa...berapa tu ?

dilaOHdila berkata...

waduh uwong iki
wes tuku BM yo
cayalah bebeh
patut orak eroh wes nang umah sinun ya

PINATBATE berkata...

ct...
beli satu jer...

PINATBATE berkata...

Dila,
kakpinat ada,cuma sibuk kerja kebun tak habis-habis...terpaksa sambung buat kat rumah

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin