Petang ni berangan nak buat apam pisang ...siap paste resepi dari blog Mat Gebu...
Bahan-Bahannya (resipi asal boleh rujuk disini) :-)
1 cawan tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
2 biji telur gred A
100 ml minyak jagung (atau mentega cair)
1/4 cawan gula (mat guna gula perang)
4 biji pisang emas, sederhana besar*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
Secubit garam*(*disatukan dan lecek hingga halus)
Cara membuatnya :-)
- Pukul minyak, gula dan telur hingga sebati menggunakan whisk. Masukkan pisang lecek, gaul rata. Masukkan pula tepung, kacau hingga sebati. Ketepikan.
- Panaskan kukusan, sediakan acuan kegemaran (mat guna acuan kecil2), sapu dengan sedikit minyak pada acuan, panaskan 2 minit. Tuang adunan apam 3/4 penuh dan kukus 12 - 15 minit. Buat hingga siap.
- Keluarkan dan boleh dihidang bersama kelapa parut atau begitu sahaja. Balut tutup kukus dengan kitchen towel untuk mengelakkan air menitis atas apam..
akhirnya pisang tu jadi cekodok jer...
4 ulasan:
hamboi3x.... dah beli BM yaa...berapa tu ?
waduh uwong iki
wes tuku BM yo
cayalah bebeh
patut orak eroh wes nang umah sinun ya
ct...
beli satu jer...
Dila,
kakpinat ada,cuma sibuk kerja kebun tak habis-habis...terpaksa sambung buat kat rumah
Catat Ulasan