Ahad, Mac 23, 2008

AHAD

Edit
kek coklat dah masak...


Alhamdulilah cuaca cerah selepas seharian hujan semalam..

Pagi ni saja bermalas-malas atas katil mengulit Hannah sampai pukul lapan .....bila dengar abang dengan kakak ketung -ketang buka tin biskut,buka katup peti ais...baru lah turun dapur.Kesian anak-anakku dah kebulur ..masak bihun goreng,kentang wedges,potong kek belang,potong tembikai dan buat teh O....aikk...licin...memang lapar betullah bebudak ni..

Lepas sidai kain ingat nak iron baju sekolah bebudak ni tapi dah terzzzzz sekali dengan Hannah..wakaka...bangun pukul sebelas setengah terus masak Nasi Kabuli versi cepat dimasak ..

NASI KABULI
1/2 kg daging ( rebus sampai empuk )
4 cawan beras Basmati...beras Bashidup pun boleh jer... ( basuh dan rendam sekejap)

bahan tumis
halia-kisar
bawang putih-kisar
bawang merah-kisar
bunga lawang
lada hitam tumbuk
kulit kayu manis
buah pelaga
dua sudu besar rempah soto (pakai rempah soto Syarifah/JB)
1/2 cawan minyak utk menumis

hiasan
bawang goreng
daun sup

CARA
1.Tumis bahan tumis sampai naik bau
2.Masukkan beras yang sudah direndam dan daging bersama air rebusannya .
3.Sukat air macam masak nasi biasa,tekan suis periuk nasi...tunggu masak
4.Dah masak,taburkan hiasan...walla...

Buat acar,sambal dan goreng papperdom....menjelang zuhor...licin....Alhamdulillah..


Petang ni rasa nak buat kek coklat dan habiskan stock pisang dari kampung pulak...nampaknya Ahad ni adalah hari masak-memasak jer....

6 ulasan:

dilaOHdila berkata...

rajin ibu ini masak......lauk sdap belaka;-)
ayam rose tak dek ker mak......;-)

PINATBATE berkata...

daun rosemary ada,tapi stock ayam dah habis...tunggu....

Ct berkata...

wah3x...sedapnya cik pinat masakk...nanti kita cuba pulak yek..btw, rempah syarifah tu mmg terkenal kat jb..esp rempah laksa johornya...

dilaOHdila berkata...

waduh...............
kek itu cedapnyer

** kak....sing Elleng
hehehhehehee

Shh.. berkata...

Aduhh laparnya tengok makanan you

PINATBATE berkata...

Shh..Nad..,
Terima kasih sudi singgah,harap dapat lah buka kunci rumah you tu utk I..kalau tak ku masuk umah atok jer lah jawabnya...apa nak buat..kiss utk
Ida..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin