Selasa, Disember 06, 2011

SYUKURI APA YG KITA MILIKI SEADANYA

Alhamdulillah dah sihat semua kat rumah ni .Irfan boi dah tak demam lagi tapi hingus still meleleh haihh..rimas!.Syukur juga anak-anak demam masa cuti sekolah,kalau tidak jenuh juga nak minta cuti..kerja kuli bukan senang nak cuti..lainlah kalau jadi boss kan ;(

Muka happy dah sihat
Cuti kali ni tak dapat nak berjalan sangatlah..budget pun tak berapa nak banyak,cukuplah duit semangkuk dua cadang nak bawa anak-anak pergi Aquaria ker..Muzium Negara ke..pasar malam depan rumah ni ker..Tu pun ntah bila..



Macam biasa hujung tahun kita kemas rumah.Yeahh!! Gotong-royong anak-beranak memang kecoh.Recyle barang mana yang patut sebelum masuk barang baru.Kalau tak nanti tak ada ruang pulak nak letak baju sekolah baru,buku baru..etc..Alhamdulillah sejak beberapa tahun ni kami ada tempat nak bagi barang terpakai.Beberapa keluarga nelayan kat kampung kami memang mengharap barang-barang macam ni terutama pakaian dan peralatan sekolah anak-anak.Kadang-kadang ada juga kawan yang kirim berkotak-kotak barang terpakai untuk kami bawakan.Alhamdulillah..kami cuba memanjangkan pemberian orang.Syaratnya bagilah barang yang masih elok dan boleh digunakan.Kalau barang dah rosak atau baju dah lusuh sampai kita pun tak lalu nak pakai tak usahlah bagi kat orang.Tak baik cam tu...;)

Masa kemas-kemas kabinet dapur semalam jumpa botol kicap,botol jem..konon hari tu nak tampal deco..last tak jadi pulak.Biasalah kan..hot hot chicken shit..Bila jumpa idea DIY buat lampu chandeliar ni rasa macam teruja lak nak buat..tambah bunga ros atas tutup botol tu ker,gantung batu jurai-jurai kasi blink blink sikit ker..walla! Jadilah kan.Berangan tak kena bayar. kalau jadi bolehlah jimat duit sikit nak beli handbag baru ni...uwaaa!!





Tadi beli barang sekolah anak..amboi makk..baru dua tiga item dah berketul-ketul duit kena bayar.Mahal betul harga barang sekarang ni.Beli bag sekolah yg kualiti sederhana jer dah lima puluh hengget.Tu baru bag..bayang jerlah kalau anak ramai.Tu pasal beli berdikit-dikit taklah terasa sangat..

Buku baru kakak..kalau dia tengah membaca jangan panggil..nanti mulut moncong..huh!       
 Kakak mintak buku,biasalah kan..anak dara ni cakap nak buku sekolah tambahan tapi sempat jugak dia pow buku cerita ..ermm..tak habis-habis novel budak ni. Tiap minggu ada jer nak buku atau novel baru.Layankan jer lah ..dulu masa anak kecik suruh dia rajin membaca..sekali dah jadi ulat gonggok buku ..takkan nak marah pulak kan...walaupun emak dia kabur-kabur jer mata tengok handbag..(> <) huhuhu...

Alhamdulillah.Syukur atas segala nikmat yg Allah kurniakan.

4 ulasan:

yanti isa berkata...

jom kita outing sama-sama . Ajak Dila sekali . Pi Putrajaya pun ok gak .

Kami belum shooping utk sekolah lagi , kena tunggu gaji . Dompet mak depa dah kering .

PINATBATE berkata...

Kak Yan,
Jom! bawak sekali barisan tentera pertahanan kita..tengok siapa yg paling kuat bertempur..haha!

♥♥♥♥ dilaBanGi ♥♥♥♥ berkata...

wah shunteknya collage....makin UMPPHH lah mak skarnk erk, congrats

PINATBATE berkata...

Biasa ajer acik Dila..;)) TQ

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin