Sabtu, Mei 19, 2012

STOCK SANTAN UNTUK SEBULAN

Cuaca panas,kerja berlambak,urusan rumah tak habis-habis,hal anak-anak yg macam-macam..semua tu alasan mengapa blog ini makin lama makin terabai.Walau seribu cerita pun tak mampu nak ditulis dalam entry.Kawan-kawan pun dah lari kat fb twitter bagai..sayu pulak rasa ..;((

Alah..! nak sayu sendu buat apa..blog ni pun cerita makcik dengan anak-anak jer..tak ada daya tarikan..lain kali kena pakai pelaris.

 
Tampal gambar cantik yg menyegarkan jiwa buat pelaris ehsan dari  pakcik gugel.

Semalam buat kek pisang sempoi kesukaan ramai..

 Minggu dah 3 kali buat kek pisang sebab nak habiskan stock pisang lenyek yg difrozenkan dalam peti sejuk.Masa bawa setandan pisang dari kampung hari tu macam-macam resepi pisang dalam kepala tapi akhirnya buat kek dengan cekodok pisang jer..

Ini pun stock dari kampung.. kelapa diparut lepas tu pack kecil utk sekali masak..frozenkan juga utk bekalan sebulan..bila nak guna thaw dalam mikrowave lepas tu curah air panas dan blend..nanti dapat santan fresh yg pekatt..Nak kena rajin sikitlah sebab macam-macam cerita dengar bila beli santan yg dah siap perah kat pasar tu ada yg kata diletak agen pemekat macam tepung tu lah..pewarna putihlah..ntah iyer ntah idak..daripada was-was baiklah perah santan sendiri..kann

Semalam buat wafle untuk Kakak,dia yg beria-ia teringin nak makan dengan honey..tapi boleh pulak dia lawankan dengan sambal tumis ikan bilis dengan petai..kahkahkah....nasiblah nak buat cemana kan..dah tekak jawa.

2 ulasan:

Asmara berkata...

wah sebulan punya stok terus. hihi.. betul tu puas hati kalau buat sndiri lebih terjamin kan.
lawak la waffle mkn dgn petai. hihi.. tp mesti sedap tekak kita mmg nak yg pedas gitu kan. :D

PINATBATE berkata...

Asmara,
kakpinat memang suka buat stock simpan dlm peti sejuk..cili kisar,bawang dah siap kupas,kunyit dan serai dah siap blend,kadang tu buat sambal tumis banyak-banyak lepas tu pack kecil-kecil..bila nak cepat leburkan dengan pilihan hati..sotong,udang ,ikan bilis,telur,ayam goreng,hahhaa..semua bolehh!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin