Jumaat, Ogos 19, 2011

JEJARI RUNCING MESTI TABAH MENGHARUNGI DUGAAN YG DATANG

 Tajuk biar gempak..;P

Pagi Selasa 16/8..Awal pagi yg dingin.. masa tu nak pi sekolah,singgah hantar baju dan bag sek agama Izzah dan abang kat nursery. Selalu tugas tu asben yg buat tiap hari ,tapi hari tu makcik terpaksa take over psl slps sahur beliau dah otw ke Sabak Bernam.Masa tu jam 7.00 pg..teringat hari Selasa kena masuk waktu 1 jam 7.30 ..Apalagi..macam nak terbang rasanya ke pagar sekolah...Masa loading bag tu tangan kiri tutup pintu kereta seat belakang,tgn kanan tarik bag keluar..tp rupanya jari kelingking tak lepas..pap! terasa kena hentaman kuat kat jari tapi tak sakit..cuma kebas..

Bila hulur bag kat pengasuh nursery tu dia jerit "kak! tangan akak berdarah.!" Bila pandang nampak hujung jari dah terkulai dgn darah menitik-nitik pas tu darah terpercik sampai tudung..punya tak sedar. nampak jari tu ternganga mcm kopek kulit pisang ker gitu lah,kuku tertanggal,darah terpancut,ada daging penyek dan nampak tulang putih.Mujur kat nursery tu ada first aid jadi dia balut dgn kain tahan darah.


drive sendiri ke klinik..pusing 4-5 klinik sekitar situ semua tak buka..pagi sangat lagi..masa tu baru rasa denyut dan jari-jari lain dah pucat sejuk..terus drive masuk emergency Colombia hosp.( rezeki duit bonus di situ rupanya..huhu)

dr x ray kata tulang bawah akar kuku terserpih..so doktor buang serpih tu dan jahit keliling jari yg terbuka tu 12 jahitan keliling. satu jam jugak dr buat kerja dlm ot tu...dr kata rumit sebab kelingking tu kecik pas tu berpusing pulak tu.hanya bhg bawah kuku jer yg tak dijahit. kat situ penyelamatlah..kalau takkk..kira jari tu putuslah.Lps keluar ot baru call asben.;(

Begitulah Rezeki Ramadahan. Alhamdulillah.
Balutan tu nampak macam budak hilang jari kena mercun buatan sendiri.

 
Baru lps dressing 18/8/11..Dr masukkan/tanam semula kuku yg tercabut.Tujuannya supaya kuku baru ada acuan.Kalau tak dia akan tumbuh mengerekot. Sakit dia dua kali ganda drp masa kuku tercabut.Still bleeding dan jari bengkak.Nasib baik balutan kali ni ok sikit...

Bila jadi macam ni barulah tersedar hikmah di sebalik segala dugaan ini.Belajar menghargai perkara-perkara kecil yg selalu diabaikan. Penting rupanya jari kelingking ni. Sangat sukar mengharungi situasi dalam bilik air waktu pagi dengan jari tidak sempurna.

8 ulasan:

kucingorengemok berkata...

kak pinaaaaaaaatttt! rasa nak gosok² belakang akak tanda simpati (sambil gosok² kelingking sendiri penuh kesyukuran, heh)

eeka :) berkata...

osasaaahh, sakitnyaa.
cepat baik yeee. nanti nak kene masak lagii! :)

Pak Man laksam berkata...

Semoga cepat sembuh......dah nak raya ni.

rezeki berkata...

cikgu pinat

sabar jelah , semua dari Allah jua

pssss boleh tulis buku rekod mengajar tak hehehe

PINATBATE berkata...

KOG,
akak tengah gosok jari jugak ni..sakit!
tumpang bahu boleh dik? nang nangessss..

PINATBATE berkata...

Eeka,
dah cuti seminggu memasak...pegang sudu jari kelingking terantuk mangkuk..huhu

PINATBATE berkata...

Pakman,
Terima kasih..mudah-mudahan begitu..sy dah hilang mood raya sebenarnya..

PINATBATE berkata...

Pak Itam,
Alhamdulillah..ujian Allah mengajar saya banyak perkara..Antaranya belajar menghargai pengorbanan dan kasih-sayang suami..;P Bila saya sakit suami buat hampir semua urusan rumah dan anak-anak tanpa komen..;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin