Bila pergi KLCC mesti beli popcorn Garret ni..Harga bukanlah murah tapi kalau anak-anak minta memang tak sampai hati nak tolak..beli jugaklah kan..Bau dahlah harum sebatu menggoda ..mana tahan!
Paling syiok makan pop corn caramel yg ada badam sebijik-sebjik tu..fullamak..makan sampai pejam-pejam mata..bukan takat anak dia layan, mak dia lagiii lah kan..
Bolehlah kan..walaupun taklah 100% rasa Garret,tapi lebih sedap berbanding popcorn pasar malam yg biasa tu.
1 sudu besar minyak jagung
1 cawan pop corn
1 sudu kecil garam halus
1 1/2 cawan gula perang
1cawan butter
1/2 sudu kecil baking soda
** Cik Kakak tambah badam cincang yg dibakar.
cara:
Cara2nya..
1. Panaskan minyak jagung dengan api yang kecil dalam periuk besar. Untuk percubaan letakkan 6 biji popcorn dan tutup periuk.
2. Tunggu popcorn dalam periuk meletus, kalau sudah meletus tuang semua popcorn.
3. Tunggu semua popcorn2 meletus, kalu sudah tidak berbunyi, ertinya popcorn sudah siap.
4. Sambil menunggu popcorn siap, dalam periuk, satukan gula perang, butter, light corn syrup dan baking soda, masak atas api yang kecil sehingga mendidih. Tutup api.
5. Angkat popcorn, letak dalam dulang, buang baki2 popcorn yang tidak meletus.
6. Tuang syrup karamel dalam dulang berisi popcorn tadi dan gaul sebati.
7. Bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 120C selama 1 jam, gaul popcorn setiap 10 minit.
8. Keluarkan, gaul supaya popcorn tidak melekat antara satu sama lain.
9. Hidangkan sambil menonton tv dan simpan dalam bekas kedap udara.
Paling syiok makan pop corn caramel yg ada badam sebijik-sebjik tu..fullamak..makan sampai pejam-pejam mata..bukan takat anak dia layan, mak dia lagiii lah kan..
3-4 kali beli Garret rasa macam nak bankrup, cik Kakak ambil inisatif menggodek kamus masakan pakcik gugel..akhirnyaa..!! tada!!
Jadilah jugak,popcorn ala-ala garret versi poket kempis..;)Bolehlah kan..walaupun taklah 100% rasa Garret,tapi lebih sedap berbanding popcorn pasar malam yg biasa tu.
Bravo Kakak!
nak resepi ? Resepi ini ambil di JUICY CAFE & CAKES Terima kasih Shuhairi Shuhani.GARRETT'S CARAMEL POPCORN
Bahan1 sudu besar minyak jagung
1 cawan pop corn
1 sudu kecil garam halus
1 1/2 cawan gula perang
1cawan butter
1/2 sudu kecil baking soda
** Cik Kakak tambah badam cincang yg dibakar.
cara:
Cara2nya..
1. Panaskan minyak jagung dengan api yang kecil dalam periuk besar. Untuk percubaan letakkan 6 biji popcorn dan tutup periuk.
2. Tunggu popcorn dalam periuk meletus, kalau sudah meletus tuang semua popcorn.
3. Tunggu semua popcorn2 meletus, kalu sudah tidak berbunyi, ertinya popcorn sudah siap.
4. Sambil menunggu popcorn siap, dalam periuk, satukan gula perang, butter, light corn syrup dan baking soda, masak atas api yang kecil sehingga mendidih. Tutup api.
5. Angkat popcorn, letak dalam dulang, buang baki2 popcorn yang tidak meletus.
6. Tuang syrup karamel dalam dulang berisi popcorn tadi dan gaul sebati.
7. Bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 120C selama 1 jam, gaul popcorn setiap 10 minit.
8. Keluarkan, gaul supaya popcorn tidak melekat antara satu sama lain.
9. Hidangkan sambil menonton tv dan simpan dalam bekas kedap udara.
2 ulasan:
Assalamualaikum Cikgu Pinat
janji anak2 suka...Alhamdulillah
Alhamdulillah..selamat!
Catat Ulasan